Iedereen kent het grotere plaatje

brown and black bridge

Iedereen kent het grotere plaatje

Het zal in deze fase van de training niet als een verrassing voor je komen dat het kunnen stellen van doelen een essentieel competentie is voor elke organisatie. Zonder concrete doelen, blijf je ronddwalen in een onbekend landschap, zonder enige zekerheid over de richting waar heen te gaan.

Daarom hebben OKR’s ook zo’n grote aantrekkingskracht. Ze maken doelen duidelijk en meetbaar en geven je een middel om de vooruitgang van je organisatie te volgen. Maar OKR’s vormen slechts een deel van het verhaal. Ze zijn instrumenten die ons helpen om doelen te bereiken, maar ze vertellen ons niet waarom deze doelen überhaupt belangrijk zijn. Om dat te begrijpen, moeten we kijken naar het grotere geheel – de purpose, het ‘waarom’ van de organisatie.

Everything starts with ‘why’

Simon Sinek heeft de bedrijfswereld op zijn kop gezet met zijn eenvoudige maar krachtige model, de Gouden Cirkel. Sinek stelt dat de meest succesvolle organisaties altijd beginnen met het ‘waarom’. Dit ‘waarom’ gaat niet over winst maken, dat is een resultaat. Het gaat ook niet over wat je doet of hoe je het doet. Het ‘waarom’ gaat over je geloof, je drijfveren, je purpose. Het is de reden waarom je organisatie bestaat.

Denk aan Apple. Hun producten, van computers tot smartphones, zijn innovatief en esthetisch aantrekkelijk. Maar dat is niet hun ‘waarom’. Hun ‘waarom’ is om technologie te maken die het leven van mensen verbetert en die ze plezierig vinden om te gebruiken. Om zo de status quo uit te dagen en anders te denken. Dat is wat hen drijft en wat hen onderscheidt.

Hieronder vind je de beroemde TED talk van Simon Sinek – leuk om eens naar te kijken!

Het ontdekken van het ‘waarom’

Het ‘waarom’ van je organisatie is vaak een combinatie van verschillende elementen. Het kan zijn verbonden met je missie (wat je wilt bereiken), je visie (wat je in de toekomst wilt zijn) en je waarden (wat je belangrijk vindt). Deze elementen geven samen vorm aan je organisatiecultuur en identiteit.

Het ‘waarom’ van een organisatie kan ook worden beschreven als de BHAG (Big Hairy Audacious Goal), een term die door Jim Collins en Jerry Porras is bedacht. Dit is een lange termijn doel dat de organisatie wil bereiken, vaak zo ambitieus dat het onmogelijk lijkt.

Neem bijvoorbeeld Tesla. Hun BHAG is om de wereld te versnellen naar duurzame energie. Dit is een enorm ambitieus doel, maar het geeft duidelijk richting aan alles wat Tesla doet. Of Google, zij willen de informatie van de wereld organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar maken.

Het delen van het ‘waarom’

Zodra je je ‘waarom’ hebt geïdentificeerd, is het zaak dat je dit deelt met iedereen in de organisatie. Dit is omdat het ‘waarom’ fungeert als een kompas, waarmee je iedereen in je organisatie in dezelfde richting kunt sturen. Het geeft hen een doel om naar te streven, en het helpt om te begrijpen hoe dagelijks werk bijdraagt aan het grotere geheel.

Waarom een krachtige ‘Why’ een mindset verandering stimuleert

Een sterke en duidelijke ‘why’, zoals die van Tesla, Patagonia en Apple, stimuleert ‘groots denken’. Dit komt omdat het een visie biedt die verder reikt dan het bedrijf zelf en grotere maatschappelijke, culturele of wereldwijde thema’s aanraakt. Neem bijvoorbeeld Tesla’s ‘why’: “de wereld versnellen naar duurzame energie”. Deze missie roept op tot meer dan alleen het produceren en verkopen van elektrische auto’s. Het vraagt om een volledige transformatie van de manier waarop we energie produceren en consumeren, een radicale verschuiving in denken en doen.

Het is dit grote denken dat een mindset en cultuur van ambitie, innovatie en gedrevenheid creëert. Het gaat niet meer alleen om het behalen van kortetermijndoelstellingen of kwartaalwinsten. Het gaat om het nastreven van dat grotere doel, het uitdagen van de status quo en het maken van een echte impact. Deze nieuwe benadering kan uitermate motiverend zijn voor iedereen in je organisatie. Het geeft betekenis en doel aan hun werk, en stelt hen in staat om deel uit te maken van iets groters.

Het vinden van je ‘waarom’

Het vinden van je ‘waarom’ kan een uitdagend proces zijn, maar hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen.

  • Reflecteer: Kijk terug naar het ontstaan van je organisatie. Wat was de initiële vonk die alles in gang zette? Wat waren de overtuigingen of waarden die aan de basis lagen van je organisatie? Wat is de impact die je wilt maken in de wereld of in het leven van je klanten?
  • Brainstorm: Nodig je team uit voor een brainstormsessie. Laat iedereen zijn gedachten en ideeën delen. Verzamel zoveel mogelijk input en wees niet bang om out-of-the-box te denken.
  • Analyseer: Kijk naar alle ideeën die uit de brainstormsessie zijn voortgekomen. Zie je gemeenschappelijke thema’s of patronen? Hoe passen deze ideeën bij wat je organisatie uniek maakt?
  • Formuleer: Gebruik de inzichten uit je analyse om je ‘waarom’ te formuleren. Dit moet een eenvoudige, maar krachtige uitspraak zijn die duidelijk maakt waarom je organisatie bestaat.
  • Evalueer: Toets je ‘waarom’ bij verschillende mensen, zowel binnen als buiten je organisatie. Gaat de energie ervan stromen? Is het inspirerend? Is het authentiek? Zo niet, dan is het wellicht nodig om terug te gaan naar de tekentafel.

Hoe je ‘waarom’ je strategie informeert

Je ‘waarom’ is meer dan alleen maar een inspirerende uitspraak. Het kan ook een krachtige tool zijn om je strategische thema’s te bepalen. Deze thema’s zijn de grote, overkoepelende doelen die je organisatie wil bereiken om je ‘waarom’ te realiseren.

Laten we terugkeren naar het voorbeeld van Tesla. Hun ‘waarom’ is om de wereld te versnellen naar duurzame energie. Dit doel kan vertaald worden naar strategische thema’s zoals ‘het ontwikkelen van betaalbare elektrische voertuigen’, ‘het uitbreiden van de infrastructuur voor elektrische voertuigen’, of ‘het bevorderen van duurzame energieoplossingen’.

Het is tijd om jouw ‘why’ op papier te zetten! Vraag jezelf af: waarom bestaat je organisatie? Wat wil je bereiken in de wereld? Noteer het antwoord beknopt en helder in je werkboek.

Als je dat helder hebt, noteer dan de drie belangrijkste strategische thema’s die uit je ‘why’ voortkomen. Dit zijn de grote doelen die je organisatie nastreeft om je ‘why’ te realiseren. Denk na over hoe ze bijdragen aan je ‘why’ en hoe je de voortgang meet.

Onthoud: je ‘why’ en strategische thema’s zijn dynamisch en kunnen veranderen naarmate je organisatie zich ontwikkelt. Ze bieden echter altijd een duidelijke richting en zorgen voor alignment. Succes