OKR valkuilen en hoe je die omzeilt

OKR valkuilen
De kracht van OKR’s ligt in eenvoud. Maar dat betekent niet dat het gemakkelijk is om het de eerste keer goed te doen. In de praktijk komen sommige fouten of valkuilen vrij vaak voor. Als je eenmaal weet waar je op moet letten, kun je er meteen overheen springen. Dus laten we eens kijken.
Teveel OKR’s
Deze valkuil wordt ook wel de prioriteitencrises genoemd. Deze situatie is vaak het gevolg van een gebrek aan focus, onduidelijke criteria voor impact of een overdreven niveau van details. Om dit te vermijden, moeten we onszelf de vraag stellen: Hebben we onze prioriteiten beperkt tot de belangrijkste zaken die we moeten veranderen? Laten we ook kijken naar mogelijkheden voor gedeelde OKR’s tussen teams of afdelingen. Waar kunnen we verantwoordelijkheid cross-functioneel delen?
OKR – werk blijft liggen
Een veelvoorkomend probleem in organisaties is dat het OKR-proces wordt verwaarloosd en gezien als een u0022set en forgetu0022-benadering. Dit gebeurt vaak wanneer de dagelijkse werkzaamheden de overhand nemen of er sprake is van een firefighting cultuur. Een oplossing hiervoor is regelmatige OKR check-ins. Veel organisaties bespreken en sturen de voortgang tweewekelijks bij. Het vergt oefening om van OKR’s de eerste prioriteit te maken en erover te praten, maar het is essentieel om ervoor te zorgen dat de belangrijkste prioriteiten de aandacht krijgen die ze verdienen.
Perfectie staat in de weg van impact
Te veel tijd besteden aan het streven naar perfectie bij het opstellen van OKR’s kan ten koste gaan van de daadwerkelijke uitvoering. Een valkuil die hierbij kan optreden, is eindeloos debatteren over de Objectives en Key Results. Deze valkuil is voor een belangrijk deel terug te voeren op mindset. OKR’s zijn inherent verbonden met een zekere mate van onzekerheid en onwetendheid. Door dit te erkennen, kunnen we gemakkelijker door het proces navigeren en ons richten op wat er echt toe doet: impact maken. Het is echter belangrijk om aan het einde van de cyclus tijd en ruimte te nemen voor evaluatie. Het hoeft niet perfect te zijn, maar er is altijd ruimte voor verbetering
Hebben we OKR’s????
Transparantie en tracking zijn essentieel bij OKR’s. De OKR’s en de voortgang moeten voor iedereen zichtbaar zijn. Op deze manier dragen de OKR’s bij aan samenwerking, communicatie en focus. Dat betekent dus veel en vaak communiceren en zorgen voor zichtbaarheid
Alles op 100%
Een van de sterke punten van OKR’s is dat ze een hoge ambitie hebben in de Key Results. Teams moeten zichzelf uitdagen en streven naar vernieuwing om succesvol te zijn. Het streven naar 100% behalen kan echter leiden tot risicomijdend gedrag of verlammende angst om te falen. De kracht van OKR’s ligt in het stellen van ambitieuze doelen, zodat zelfs bij het behalen van 70 tot 80% al aanzienlijke successen worden geboekt. Dit succes moet ook worden gevierd. Dus, aan de slag met een mooie mix van committed en stretched OKR’s en met je eigen opvattingen wanneer je het goed hebt gedaan.
u0022 Hoe pas ik dit plaatje?u0022u003cp class=u0022MsoNormalu0022u003eu003c/pu003e
Wanneer top-level OKR’s worden verspreid, kunnen sommige werknemers zich afvragen hoe hun werk hiermee verbonden is, wat hun gevoel van toegevoegde waarde voor de organisatie kan ondermijnen. Het is belangrijk om te benadrukken dat OKR’s bedoeld zijn om een richting voor de organisatie en teams te bepalen, niet om de rol of verantwoordelijkheden van een individu te definiĆ«ren. Ook is het goed te benadrukken dat het in een organisatie niet alleen om change gaat. Het merendeel van de tijd zit m gewoon in de ‘ run’ .
OKR’s gebruiken om alles mee te managen
De valkuil van het gebruik van OKR’s om alles mee te managen is dat het kan leiden tot een gebrek aan focus en een overvloed aan doelstellingen, waardoor belangrijke doelen niet worden behaald en medewerkers overweldigd raken. Het is essentieel om een gebalanceerde benadering te hanteren, waarbij OKR’s strategisch worden ingezet voor de belangrijkste doelen die bijdragen aan de visie van de organisatie, terwijl andere managementmethoden worden toegepast voor specifieke behoeften zoals operationele processen en projectplanning, om het volledige potentieel van OKR’s te benutten en effectief succes na te streven.