Het DARE-OKR ™ proces
Het bereiken van aanzienlijke, betekenisvolle doelen binnen een organisatie is vaak een uitdagende onderneming. Strategieën worden ontwikkeld met het oog op succes, maar veelal stuiten ze op hindernissen voordat ze daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. Een cruciaal aspect van dit falen ligt vaak in de uitvoering. Hier komt de kracht van OKR’s, of Objectives and Key Results, tot zijn recht. In deze paragraaf behandelen we daarom:
- wat nu precies het gat is tussen strategie en executie
- dat veranderen moed vraagt
- hoe je impact kunt maken met een duidelijke aanpak en vast ritme
Stel je voor: je zit in de bestuurskamer met je team, je hebt een prachtige strategie uitgedacht voor je bedrijf. Je hebt een duidelijke purpose en grote ambities: misschien wil je nieuwe markten veroveren, je winstgevendheid verhogen of je klanttevredenheid door het dak laten gaan. Als er maar impact op grote schaal wordt gemaakt.
Maar dan gebeurt iets vreemds. Ondanks je goed uitgedachte plannen, lijkt het erop dat je prachtige strategie vastloopt in de modder van de dagelijkse realiteit. De dingen gaan niet zoals gepland.
Welkom bij de “strategie-uitvoeringskloof”. Dit is het spook dat in veel organisaties nog steeds rondwaart, het vervelende verschil tussen wat we van plan zijn te doen en wat er daadwerkelijk gebeurt.
Waar gaat het mis? Nou, er zijn een paar boosdoeners:
- “Verloren in vertaling”: Soms raken strategieën verloren in de communicatie. Ze worden niet duidelijk genoeg uitgelegd aan de mensen die ze moeten uitvoeren.
- “Een lege portemonnee”: Een prachtige strategie is niets waard als je niet de middelen hebt om het uit te voeren.
- “Verkeerde richting”: Als je team niet op één lijn zit, en iedereen doet maar wat, dan is het geen verrassing dat de strategie niet wordt uitgevoerd zoals gepland.
- “Veranderingsweerstand”: Mensen houden vaak niet van verandering, en dat kan het uitvoeren van een nieuwe strategie in de weg staan.
- “Niet opletten”: Als je niet in de gaten houdt of je nog op het juiste pad bent, kun je zomaar van je strategische koers afdwalen.
Kortom, kloof tussen strategie en uitvoering is die vervelende scheiding tussen wat we van plan zijn en wat er daadwerkelijk gebeurt. Wat te doen?
De kloof tussen strategie en uitvoering
Daarom hebben we een gestructureerde aanpak nodig om consistent de brug te slaan tussen de strategie (of onze toekomstvisie) en de uitvoering ervan. Dat betekent dat we een vaste routine ontwikkelen om de vertaling van de grote strategische doelen naar meer uitvoerbare veranderingen te maken.
Verandering vraagt om moed
Wanneer we geconfronteerd worden met de noodzaak om te veranderen, moeten we eerst de moed vinden om die uitdaging aan te gaan. Het is een beetje alsof je op een hoge duikplank staat, naar het diepe blauwe water onder je kijkt, en je de kracht moet vinden om de sprong te wagen. Scary? Absoluut! Maar zonder die sprong, zal je nooit ervaren hoe het is om te zwemmen.
De DARE-OKR™ Cyclus: Een nieuwe kijk op de moed te veranderen
Maar hoe zorgen we ervoor dat onze OKR’s ons daadwerkelijk helpen de sprong naar verandering te maken? Dat brengt ons bij de DARE-OKR™ cyclus: Definiëren, Afstemmen, Realiseren en Evalueren. Deze cyclus houdt ons voortdurend in beweging, dwingt ons om dapper vooruit te kijken en vastberaden te zijn in onze inspanningen.
Iedere stap in het het DARE-OKR ™ proces heeft z’n eigen en functie. Door op de (+) tekens te klikken, zie je wat dat is.
Iets meer over de timing van de DARE-OKR™ Cyclus
Het grote verschil tussen dromen en doelen en is de factor tijd. Doelen hebben deadlines. Dat betekent dat we bij het stellen en uitvoeren van onze OKR’s realistisch en ambitieuze tijdlijnen willen hebben.
Een doel is een droom met een deadline
Veel bedrijven kiezen voor een best practice waarin er twee verschillende cycli lopen met verschillende tijdslijnen. Een kwartaal cyclus gaat dan samen met een jaar cyclus. Dit maakt het mogelijk om grotere, vaak organisatie brede, doelen op te breken in kleinere, vaak team of afdeling brede doelen op te breken.
En over de rollen
In het hoofdstuk OKR’s in de praktijk ga ik dieper in op de vraag wie er allemaal betrokken zijn bij de DARE-OKR™ Cyclus.