Ambitieuze en inspirerende Objectives
Goede Objectives maken voor iedereen duidelijk wat het meest belangrijke is om aan te werken en hoe de gewenste verandering er in de toekomst precies uitziet. Het opstellen van een goede Objective mag dus best wel even wat tijd en energie kosten. We willen immers dat het informeert, motiveert en energie losmaakt bij alle betrokken.
In deze en de volgende paragraaf gaan we aan de slag met een van de belangrijkste best practices uit het framework: het schrijven van Objectives en Key Results. Je kunt hierbij het werkboek gebruiken waar je je eigen Objective in kunt uitwerken.
Wat is een Objective?
Objectives vertellen ons waar we willen zijn aan het einde van onze OKR-cyclus. Ze beschrijven onze bestemming. Een Objective betekent dus altijd verandering. Weg van hoe het nu is, en naar iets nieuws, iets anders, iets beters toe. Dat betekent dus dat een Objective met zich mee brengt dat je iets gaat maken wat er nu nog niet is, dat je iets gaat verbeteren of repareren wat er wel is, maar niet loopt zoals je wilt. En soms betekent het dat je een compleet herontwerp maakt van iets wat nu gebruikt wordt.

Het probleem – de blinde vlek
Een van de meest voorkomende problemen om tot een goede set aan Objectives te komen, is dat teams met hun aandacht en energie vooral in de lopende business zitten. Daar ligt vaak voor 80-100% hun tijd en aandacht. Je ziet vanuit die posities dus ook vooral de zaken die er wel of niet goed gaan vanuit dat dagdagelijkse perspectief. Heel erg vanuit het hier en nu. Het probleem daarbij is dat je maar een deel ziet.
Wat er ontstaat vanuit deze benadering, is dat Objectives vooral bottom-up tot stand komen. We zien immers alleen wat er pal voor onze neus gebeurd. De problemen die we daar ervaren en willen oplossen. En alhoewel dit een heel belangrijke bron is om tot je Objectives te komen, schuilt er ook een gevaar in. Dat de keuze valt op incrementele stappen die beperkt de status quo uitdagen. En dat wil je nou net niet met je OKR’s, want die zijn bedoeld om je te laten stretchen, om je echt uit te dagen dingen anders te doen.
Een ander perspectief
Afstand nemen is essentieel. Zowel letterlijk als figuurlijk. Dat betekent aparte workshops, even weg van de werkvloer. Maar ook, op onderzoek uit, research doen. Waarom? Omdat je aan de slag moet en een aantal stappen moet zetten om je Objectives te gaan schrijven.
Criteria voor goede Objectives
Objectives schrijven – zo doe je dat
Stap 1: Verzamelen van mogelijke onderwerpen
Doelen stellen begint met een inventarisatie van onderwerpen waarmee je aan de slag kunt gaan. In veel organisaties is dit een activiteit voor het hele team omdat je je hier wilt richtingen op de onderwerpen die prioriteit hebben voor de komende periode.
Suggesties voor een brainstorm om tot ideeën te komen:
- Wat is onze visie, onze strategie? Bij het vaststellen van je Objectives is het van belang dat je redeneert vanuit het grotere doel, de missie en visie van je organisatie.
- Welke competentie moeten we ontwikkelen? We stellen onszelf doelen omdat we iets willen bereiken wat we nu nog niet hebben. Omdat we een stretch nodig hebben. Bij het bepalen van onze Objectives willen we dus goed kijken naar de competenties die we als organisatie moeten ontwikkelen die passen bij onze bestemming.
- Kijk naar de KPI’s – blijven er prestaties achter of moet een proces echt beter gaan presteren? De gedachte hierachter is dat je jezelf uitdaagt hoeveel beter het moet of kan om je impact te vergroten.
- Wat moet er echt anders? OKR’s zetten aan om nieuwe benaderingen, strategieën en maatstaven te ontwikkelen. Met als doel om je te helpen slagen. Daarmee vraagt een Objective om een betekenisvolle verandering.
- Gebruik input van de evaluatie van de vorige cyclus – zijn er onderwerpen die doorontwikkeld kunnen worden?
- Gebruik bottom-up input vanuit de teams
Voorbeeld: Een organisatie ontvangt steeds vaker feedback van klanten dat de dienstverlening niet voldoet aan de verwachtingen. Dat uit zich in negatieve beoordelingen en klachten over de service. Ook zie je dat er steeds minder klanten terugkomen voor een nieuwe aankoop.
Stap 2: Schrijf een eerste concept versie van je Objective
Als we een aantal onderwerpen hebben, kunnen we de volgende stap zetten, en dat is het schrijven van een Objective. Dat doen we door een aantal zaken bij elkaar te brengen.
- Begin met een actiegericht werkwoord dat beschrijft wat je wilt bereiken (bijv. Verhoog, verbeter, ontwikkel).
- Beschrijf vervolgens specifiek wat je wilt veranderen of bereiken (bijv. servicegerichtheid of projectmanagement aanpak).
- Sluit af met een beschrijving van het gewenste resultaat of impact (bijv. om de klantloyaliteit te verhogen of om de projectuitvoering te versnellen).
Voorbeeld: met je team kom je tot de volgende concept Objective: “Verbeter de servicegerichtheid om de klantloyaliteit te verhogen”
Stap 3: Valideer en scherp aan
De kans is groot dat de eerste versie van je Objective al een heel eind in de goede richting is. Toch nodig ik je uit om een validatie te doen en je Objective formulering waar nodig aan te scherpen. Hoe je een doel formuleert, is van grote invloed op de motivatie van het team. Maak het makkelijk om te onthouden en te begrijpen. Objectives geven aan wat je wilt bereiken in de toekomst en zijn ook een communicatiemiddel in je organisatie. Dus liever geen technische termen of getallen in je Objective
Voorbeeld: Als we de voorbeelden uit stap 2 aanscherpen, kunnen die er zo uit komen te zien: Til onze service naar een hoger niveau voor ongeëvenaarde klantloyaliteit. En de nog kortere versie: Boost service voor klantloyaliteit
Tijd om je werkboek erbij te pakken. Nu we een beeld hebben wat een Objective is en hoe je die opstelt, wil ik je vragen om, vanuit jouw perspectief, een lijst met ideeën te brainstormen waar je de komende periode mee aan de slag wilt. Dat kan voor je organisatie, je team of voor jezelf zijn.
In de eerste stap brainstomen we onderwerpen, en bepalen we welke het meest belangrijk zijn om aan te werken. Loop eens door je lijst met onderwerpen heen en omcirkel de twee die er het meest toe doen. Dit zijn de twee onderwerpen waarmee je stap 2 en 3 uit het stappenplan zet. Goed werk! We hebben deze Objective nodig voor de volgende paragraaf